Livet skal forstås baglæns…

“You can’t connect the dots looking forward. You have to connect the dots looking backwards”, siger Steve Jobs i sin tale til dimittenderne ved Stanford University i 2005. Apple-stifterens version af Søren Kierkegaards “Livet skal leves forlæns, men forstås baglæns”.

Det samme gælder for BENDTSEN start og udvikling – og for mit liv i det hele taget.

Da jeg startede mit firma godt et år før Steve Jobs holdt ovenstående tale, var det uden en klar plan. Jeg vidste, at jeg gerne ville arbejde med iværksættere og ejerledere, men helt præcist hvordan, var stadig uklart. Og det er det for så vidt stadig, selvom mange ting har taget form hen af vejen. Men det er ikke sket i kraft af en plan, men fordi jeg har været nysgerrig og sagt ja, når der kom en spændende udfordring.

Steve Jobs fremhæver også i ovenstående video, at troen på, at et tilsyneladende tilfældigt og rodet liv nok skal komme til at give mening, gør det muligt at følge sit hjerte. Man behøver ikke at have en plan. Den store sammenhæng skal nok vise sig.

Hos troende mennesker – jeg prøver selv at blive én af dem – hører jeg ofte tale om Guds plan med os. At han har en plan med os, men at den kan være svær at gennemskue for os på forhånd. Vi opdager den først hen af vejen.

Et andet sted – det var vistnok i bogen The Artists Way – har jeg læst noget i stil med at “hvis du kan se vejen foran dig, så er det ikke din vej”.

Med andre ord, så er BENDTSEN start og udvikling indgangen til den samling af erfaringer, viden og kompetencer, som jeg har opbygget gennem livet. Noget hænger smukt sammen, og andet ved jeg endnu ikke, hvad jeg skal bruge til. Men måske kan du se det.

Derfor har jeg på denne hjemmeside beskrevet de ting, som jeg ofte har lavet, og som jeg efterhånden kan kalde produkter eller ydelser, men jeg har også beskrevet en række andre og tilsyneladende usammenhængende kompetencer. Min erfaring er, at der nogle gange opstår situationer, hvor netop en bestemt kombination af kompetencer er helt ideel. Nogle gange opdager jeg det selv. Andre gange bliver andre opmærksom på det.

Så lad dig ikke begrænse af, at du ikke skal bruge præcist det, jeg har beskrevet som produkter og ydelser. Jeg kan også ting, som hverken du eller jeg endnu har opdaget, at jeg kan…

Leave a Comment